How to clean a suitcase
Úvod

V mnoha případech stačí trocha deště a špíny na ulicích a váš nový kufr se velmi zašpiní. V tomto článku se budeme zabývat různými způsoby čištění kufru, od špíny až po škrábance na skořepině.

Čištění kufru s pevnou skořepinou

Kufry s pevnou skořepinou jsou pro mnoho cestovatelů první volbou díky své odolnosti. Ještě že pokud jde o čištění kufru, s kufry z tvrdé skořepiny se také snadno manipuluje.

Odstraňování nečistot z kufru

Aby nedošlo k poškození skořepiny, doporučujeme nejprve zkusit vyčistit kufr vodou a teprve poté zkoušet jiné metody čištění.

Pro odstranění nečistot by první volbou bylo použití teplé vody a bavlněného hadříku. Doporučujeme nepoužívat utěrky z mikrovlákna, protože hrozí riziko, že na skořepině kufru zanechají velmi jemné škrábance, zejména na takových s lesklým povrchem. Jednoduše otřete veškeré nečistoty na skořepině a věnujte pozornost také čištění skříně. Kolečka kufru, abyste se ujistili, že se žádné nečistoty neusekly mezi Kolečka a pláštěm Kolečka které by mohly vést k poškození Kolečka poškodit. Pro čištění Kolečka, zejména pro jednotlivé Kolečka, může být užitečný kartáč na trubky.

V případě, že nečistoty na kufru nelze odstranit pouze teplou vodou, můžete do vody přidat malé množství čisticího prostředku a zkusit to znovu. V případě velmi odolných skvrn na skořepině je můžete také zkusit odstranit denaturovaným alkoholem, izopropylalkoholem nebo etylalkoholem. Doporučujeme je nejprve vyzkoušet na nenápadné části kufru.

Odstranění škrábanců

I když výše uvedené metody skvěle odstraní případné nečistoty nebo skvrny z kufru, škrábance na něm pravděpodobně zůstanou. Pokud jde o škrábance, záleží na povrchové úpravě kufru, zda s tím můžete něco dělat. U kufrů s lesklým/zrcadlovým povrchem můžete škrábance vyleštit, pokud nejsou velmi hluboké, zatímco u kufrů s reliéfní, strukturovanou nebo matnou skořepinou není možné škrábance ošetřit.

U kufrů s lesklým/zrcadlovým povrchem můžete zkusit skvrny odstranit pomocí leštidla na auta. Protože různé typy leštěnek mají různou abrazivitu, měli byste zpočátku věnovat pozornost výběru leštěnky s nízkou abrazivitou. Důležité: Vzhledem k tomu, že leštidlo odstraní samotnou vrchní vrstvu skořepiny, měli byste leštidlo nejprve vyzkoušet na nenápadné části kufru (např. na dně), protože by mohlo dojít i k poškození skořepiny.

Čištění softshellového kufru

Pokud jde o čištění softshellového kufru, vaše možnosti jsou ve srovnání s čištěním kufru s tvrdou skořepinou mnohem omezenější. Ve většině případů však softshellové kufry také vykazují méně škrábanců než kufry hardshell, což vám ušetří práci.

Při čištění softshellového kufru byste měli nejprve vyzkoušet čištění pouze vodou a pomocí bavlněného hadříku. Měli byste se vyvarovat přílišného tření látky hadříkem, protože by mohlo dojít k tvorbě puchýřků.

V případě odolnějších skvrn na kufru můžete nejprve vyzkoušet obyčejný čisticí prostředek a teprve poté denaturovaný líh. V závislosti na kvalitě tkaniny může být barva více či méně náchylná k odstranění těmito prostředky. Proto doporučujeme vyzkoušet účinek pracího prostředku a alkoholu nejprve na nenápadné části kufru (např. na dně), aby nedošlo ke ztrátě barvy.

Závěr

Ve většině případů lze nečistoty na skořepině kufru nejsnáze odstranit pouze teplou vodou a bavlněným hadříkem. U odolnějších skvrn můžete zkusit použít čisticí prostředek nebo dokonce denaturovaný líh poté, co jej nejprve vyzkoušíte na nenápadné části kufru. Pokud jde o odstranění škrábanců, budete se s nimi muset ve většině případů smířit, protože jejich vyleštění je možné jen ve velmi málo případech.