Your Suitcase Buying Guide for 2024
Úvod

Při nákupu nového kufru v roce 2024 je snadné nechat se zahltit šíří možností, z nichž si můžete vybírat. Od různých značek přes možnosti materiálů až po záruční lhůty existuje mnoho faktorů, které je třeba při nákupu příštího kufru zvážit, aby vám zůstal společníkem na mnoha dalších cestách. V tomto článku o nákupu Průvodce doufáme, že odpovíme na mnoho běžných otázek týkajících se nákupu nového kufru, včetně:

  • Kolik bych měl/a utratit za nový kufr?
  • Jaká je nejlepší značka zavazadel?
  • Jakou velikost kufru mám zvolit?
  • Jaké jsou materiály kufrů a který je nejlepší?
  • Jak najít nejlepší kufr?

Kolik bych měl/a utratit za nový kufr?

Kufry jsou k dostání ve všech možných cenových relacích od pouhých 40 EUR za malý příruční kufr až po 2 000 EUR za kufry značkových značek. Kolik ale vlastně musíte utratit?

Zjištění vašich potřeb

Než začnete hledat ideální kufr, který si pořídíte, je důležité určit, jak často a pro jaké typy cest plánujete kufr používat. Východiskem pro vaše úvahy mohou být následující otázky:

  • Jak často cestujete (jednou za rok, jednou za několik měsíců nebo dokonce každý týden)?
  • Jaká je typická délka vašich cest?
  • Cestujete převážně za zábavou nebo za prací?
  • Jak často plánujete výměnu kufru?

Obecně platí, že byste měli vycházet z toho, jak často plánujete kufr používat. Pro často cestující může být důležitější nižší hmotnost, zvýšená odolnost a propracovaný interiér než pro příležitostné cestovatele, kteří si kufr berou na letní dovolenou. Kromě toho budete muset zvážit, zda potřebujete pouze jednu velikost zavazadla, nebo více velikostí pro různě dlouhé cesty, protože to může výrazně ovlivnit váš rozpočet. Dalším faktorem, který je třeba zvážit, je, jak často plánujete kufr měnit. Pokud plánujete kufr pravidelně aktualizovat, aby měl modernější design nebo lepší funkce, může být delší záruční doba méně důležitá než cena.

Další požadavky

Přestože je vaše plánované využití důležitým a poměrně objektivním faktorem, který je třeba při stanovování rozpočtu zvážit, možná budete chtít zvážit i další požadavky. Dodatečnými požadavky může být cokoli od preference určité značky nebo designu až po nezbytné funkce, které mohou být k dispozici pouze v určité cenové třídě, např. integrovaná baterie.

H3: Proč je mezi jednotlivými kufry tak velký cenový rozdíl?

Stejně jako v mnoha jiných kategoriích výrobků může cena výrobků záviset na mnoha různých faktorech a nelze ji racionálně vysvětlit u každého výrobku. V následujícím textu naleznete několik společných faktorů ovlivňujících tvorbu cen, které budou dále vysvětleny v této kapitole. Průvodce:

Značkové vs. generické výrobky

Nezřídka se setkáváme s tím, že několik značek prodává výrobky, které vypadají téměř identicky, ale mají různá loga. Některé továrny na výrobu zavazadel tyto výrobky vyrábějí a prodávají je mnoha různým značkám s jejich jedinečnými logy a barvami podle jejich výběru. Značky těží z toho, že mají nižší náklady na design a vývoj nových zavazadel, a mohou tyto položky nakupovat za nižší ceny, protože se vyrábějí ve velkých objemech pro více značek najednou.

Naopak mnoho známých značek, např. Samsonite, zaměstnává velké množství lidí, kteří neustále vyvíjejí nové designy a komponenty a vylepšují stávající položky. Pro výrobu těchto zakázkových předmětů je samozřejmě nutné vyrobit nové formy pro skořepiny, vyrobit vzorky a provést testy, což značkové výrobky prodražuje.

Dalším faktorem je samozřejmě i samotné označení, kdy jsou značkové výrobky ve srovnání s neznačkovými dražší, což je způsobeno vyššími maržemi na jedné straně a vyššími náklady na reklamu a označení na straně druhé.

Materiály a součásti

Náklady na materiál jsou často hlavním faktorem ovlivňujícím celkové náklady na výrobek. V případě kufrů patří materiál skořepiny k hlavním faktorům celkové ceny, přičemž materiály jako hliník nebo high-tech materiály (např. Curv) jsou dražší ve srovnání se základními materiály, jako je ABS. Vedle materiálu skořepiny může být moderní kufr vyroben z více než 100 dalších součástí od šroubů až po samotnou konstrukci. Zámek nebo Kolečka. Ačkoli mohou existovat velké rozdíly v kvalitě, je často těžké vidět rozdíl mezi těmito součástmi na první pohled a při nákupu dražšího zboží byste museli věřit, že obdržíte kvalitnější komponenty. Pro porovnání Kolečka různých kufrů se můžete podívat také na naše kufru Kolečka Průvodce.

Servis

Servis, který značka nabízí, je často hlavním faktorem nákladů. Mnoho značek nabízí ke svým zavazadlům záruku, a proto značky započítávají náklady na záruku do svých prodejních cen. To často znamená, že značky nabízející výrobky s desetiletou zárukou si účtují více než značky nabízející pouze dvouletou záruku. Současně bude mít na cenu vliv i obecná kvalita služeb, přičemž mnoho renomovaných značek nabízí vysokou úroveň zákaznického servisu a poprodejních služeb, což v mnoha případech nelze očekávat od značek prodávajících zboží v základní cenové kategorii.

Jaká je nejlepší značka zavazadel?

Kufry nabízí mnoho různých značek, které obvykle nabízejí mnoho různých modelů. Vzhledem k tomu, že mnoho z těchto značek si konkuruje v různých cenových segmentech a každý model může nabízet jiné výhody a nevýhody, není možné určit, která z těchto značek zavazadel je nejlepší. Následující informace však mohou být užitečným východiskem pro určení modelů, které mohou odpovídat vašim požadavkům.

V oblasti značkových zavazadel existuje mnoho značek, které je třeba zvážit, přičemž některé jsou dostupné pouze v některých regionech, nicméně mezi nejznámější patří:

  • RIMOWA
  • Hartmann (součást skupiny Samsonite)
  • TUMI (součást skupiny Samsonite)
  • Zero Halliburton
  • Louis Vuitton

Pro ty, kteří chtějí utratit o něco méně, ale přesto hledají prémiové zavazadlo, existuje několik značek, z nichž některé jsou běžné domácí značky nabízející širokou škálu různých stylů a typů zavazadel:

  • Samsonite
  • Delsey
  • Victorinox
  • BRIC's
  • Travelpro
  • BRIGGS & RILEY

V oblasti prémiových značek zavazadel najdete navíc velké množství značek, které se zaměřují na poskytování kufrů s velmi elegantním / minimalistickým designem. Ve srovnání s výše uvedenými domácími značkami se tyto značky obvykle výrazně zaměřují na prodej svých výrobků online a v mnoha případech mají na výběr pouze několik různých designů:

  • AWAY (pouze USA a Velká Británie)
  • Horizn Studios
  • Monos (pouze USA)
  • Červenec
  • Paravel (zaměřený na udržitelnost)

Střední cenová kategorie je tradičně širší oblast, která se může pohybovat od položek nad 100 eur až po položky za 300 eur. Značky v této kategorii se obvykle zaměřují na poskytování kvalitních zavazadel se zaměřením na zákazníky, kteří si uvědomují cenu. Jelikož v této kategorii existuje mnoho různých značek, mezi několik známých značek patří např:

  • American Tourister
  • TITAN
  • Eagle Creek
  • Heys
  • Eminent
  • Eastpak (především pro brašny na kolečkách)

Pro zákazníky, kteří hledají kufr v základní cenové relaci, existuje mnoho různých značkových i neznačkových položek. Několik významných příkladů zahrnuje:

  • IT Luggage
  • Antler
  • Amazon Basics
  • Aerolite
  • Coolife

Jakou velikost kufru mám zvolit?

Při nákupu kufrů byste si měli uvědomit, jaké rozměry potřebujete pro své obvyklé cesty. Zavazadla se obvykle dodávají ve 3-4 různých velikostech, které zahrnují různé varianty kabinových velikostí, střední velikost a velkou nebo extra velkou velikost. V mnoha případech jsou tyto velikosti navrženy tak, aby do sebe zapadaly a umožňovaly úsporné skladování a přepravu. Správná volba velikosti zavazadla je velmi důležitá, protože příliš velký kufr, který má mnoho prázdných míst, je náchylnější k poškození, zatímco příliš malý kufr může znamenat, že se do něj nevejdou všechny vaše věci.

Proto může mít smysl zakoupit více velikostí najednou. V závislosti na tom, jak moc se liší délka cesty, může být dobrou volbou rozšiřitelný kufr, který ušetří na jedné velikosti. Mnoho značek nabízí slevy při nákupu více položek najednou. Pokud již máte kufr, který chcete vyměnit, doporučujeme změřit stávající položku včetně Kolečka, rukojetí a dalších částí a porovnat jej s rozměry kufrů prodávaných online nebo v obchodech (které jsou obvykle měřeny také včetně všech těchto částí).

Jaké materiály kufrů existují a který z nich je nejlepší?

Při prohlížení kufrů různých značek se nevyhnutelně setkáte s různými materiály. Vzhledem k tomu, že se jedná o materiály měkkých skořepinových kufrů a kufrů s pevnou skořepinou, budeme se jimi zabývat zvlášť.

Materiály kufrů pro kufry s tvrdou skořepinou

Mezi nejběžnější materiály pro kufry s tvrdou skořepinou patří hliník, polykarbonát, polypropylen a akrylonitrilbutadienstyren (ABS). Většina z nich jsou plasty, mají však velmi rozdílné fyzikální vlastnosti, které je činí více či méně vhodnými pro použití v kufrech.

  • Hliník: Kufry vyrobené z hliníku jsou mnohými považovány za luxusní materiál pro výrobu kufrů a mnoho luxusních značek, jako například RIMOWA, vyrábí své kufry z tohoto materiálu. Hliník patří v porovnání s ostatními kufry popsanými v následujícím textu k nejdražším materiálům, protože vyžaduje specializovaný materiál pro ohýbání hliníku do tvaru. V porovnání s ostatními materiály patří hliník k nejtěžším materiálům, přičemž velké kufry váží 6 KG a více. Při nákupu kufru z hliníku byste si měli uvědomit, že materiál není příliš pružný, takže na skořepině mohou být viditelné menší promáčkliny i škrábance a další známky používání, které vytvářejí jedinečnou patinu.
  • Polykarbonát: Polykarbonát byl původně vyvinut k použití pro letecké přístroje. Díky své teplotní odolnosti a vysoké rázové houževnatosti je však velmi vhodný i pro použití ve skořepinách zavazadel. Jednou z největších výhod polykarbonátu je pružnost materiálu. Tato pružnost pomáhá skořepině velmi dobře absorbovat nárazy a pomáhá předcházet prasklinám ve skořepině. V mnoha případech lze promáčkliny v této skořepině jednoduše vytlačit zpět a skořepina se vrátí do původního tvaru. Díky těmto jedinečným vlastnostem jsou však kufry vyrobené z polykarbonátu také dražší ve srovnání s kufry vyrobenými z polypropylenu nebo ABS. V mnoha případech je polykarbonát inzerován také jako makrolonový polykarbonát, což je obchodní značka společnosti Covestro, avšak polykarbonát prodává i mnoho dalších chemických výrobců.
  • Polypropylen: Polypropylen je materiál, který se často vyskytuje v mnoha domácích spotřebičích vyrobených z plastů. Kufry z polypropylenu se mohou vyskytovat v různých tvarech a podobách. Jedním z významných příkladů jsou bezrámové kufry, např. Samsonite S'Cure nebo Eminent Vertica, které mají poměrně silnou a tuhou skořepinu, která je považována za velmi pevnou, ale také způsobuje, že tyto předměty mají o něco vyšší hmotnost. V posledních letech si získávají oblibu také polypropylenové kufry s pružnější skořepinou (podobnou) polykarbonátovým kufrům, a to díky své nízké hmotnosti a nízké ceně, přičemž jsou stále robustní (i když v mnoha případech se s polykarbonátovými kufry nedají srovnávat).
  • Akrylonitrilbutadienstyren (ABS): ABS je jedním z prvních plastů používaných k výrobě zavazadel a dodnes se z něj vyrábějí kufry. Na první pohled je ABS stejný jako polykarbonát nebo polypropylen, velmi tuhý materiál, který by měl vydržet manipulaci na letištích. Ve srovnání s těmito materiály však ABS neumí tak dobře tlumit nárazy, a proto lze častěji pozorovat praskliny ve skořepině. Vzhledem k nízké ceně materiálu ABS a poměrně jednoduchým výrobním postupům zůstává ABS oblíbenou volbou mezi kufry v základní cenové kategorii.

Kromě těchto velmi běžných materiálů používaných k výrobě kufrů s pevnou skořepinou existuje také široká škála smíšených materiálů. Smícháním různých materiálů se značky zavazadel snaží kombinovat vlastnosti různých materiálů zavazadel nebo snížit cenu ve srovnání s použitím čistých materiálů. Jedním z významných příkladů jsou směsi ABS+PC kombinující skořepinu ABS s tenkou vrstvou polykarbonátu na povrchu. Výrobky s takovou skořepinou mají obvykle nižší cenu než položky vyrobené z polykarbonátu, jsou však také méně odolné.

Dalším faktorem, který je třeba vzít v úvahu při výběru kufru vyrobeného z některého z těchto materiálů, je skutečnost, že odolnost skořepiny se může u různých modelů lišit, i když jsou vyrobeny ze stejného materiálu. To se běžně vyskytuje u kufrů z polykarbonátu, které se prodávají v mnoha různých cenových relacích. Kromě značky, komponentů a dalších použitých materiálů je společným faktorem použití panenského polykarbonátu při výrobě, který popisuje nový granulát prodávaný chemickými společnostmi. Během výroby kufru není neobvyklé, že části skořepiny jsou odříznuty a následně přetaveny a použity při výrobě nových skořepin kufrů. Vzhledem k tomu, že polykarbonát se často skládá až ze tří různých vrstev, používají se na takové výrobní lince recyklované materiály pro střední vrstvu, která obvykle není zvenčí viditelná. Míra opětovného použití recyklovaného polykarbonátu hraje důležitou roli, protože přetavený polykarbonát má ve srovnání s primárním polykarbonátem nižší odolnost proti nárazu a trvanlivost. Použití přetaveného polykarbonátu má zároveň významný dopad na výrobní cenu, což umožňuje značkám, které používají vyšší míru přetaveného polykarbonátu, nabízet své výrobky za nižší prodejní cenu.

Použití recyklovaných materiálů z výrobní linky, které se téměř ve všech případech provádí za účelem snížení materiálového odpadu, by však nemělo být zaměňováno s recyklovanými materiály po spotřebiteli, které se obvykle vyrábějí výrobou nového polykarbonátového granulátu z běžného domovního odpadu a jsou obvykle výrazně dražší.

Kromě výše uvedených materiálů je třeba ještě zmínit některé high-tech materiály. Na základě materiálu polypropylen (popsaného výše) bylo vyvinuto několik high-tech materiálů, jejichž cílem je kombinovat nízkou hustotu polypropylenu se zvýšenou odolností proti nárazu a pružností. Ve většině případů se toho dosahuje vytvořením tkaných vrstev z polypropylenových strun, které jsou nataveny polypropylenovým jádrem. Takové materiály se prodávají pod několika obchodními názvy, například Curv, Tegra-Lite nebo Roxkin. Tyto materiály vykazují vynikající odolnost a pružnost, která je lepší než u běžných polykarbonátových kufrů, a mají velmi nízké riziko rozbití skořepiny. Vzhledem k tomu, že tyto materiály jsou patentované a jejich výroba vyžaduje složité strojní zařízení, jsou předměty vyrobené z tohoto materiálu v mnoha případech výrazně dražší, takže jsou v mnoha případech atraktivní volbou pouze pro často cestující.

Materiály pro softshellové kufry

Pokud jde o softshellové kufry, je výběr materiálů ve srovnání s kufry s pevnou skořepinou mnohem omezenější a bohužel je také pro necvičené oko méně snadno rozeznatelné. Mezi nejoblíbenější materiály softshellových kufrů patří:

  • Polyester: Mnozí z nás znají polyester z textilií a oděvů pro domácnost. Proto není překvapením, že se tento materiál používá také na kufry. Polyester se vyrábí z polyethylentereftalátu nebo také označovaného jako PET, který je nejvíce spojován s plastovými lahvemi. Pro výrobu polyesterové tkaniny se PET v některých případech chemicky upravuje, než se z něj utká polyesterová tkanina. Polyesterový materiál je velmi oblíbený, protože je trvanlivý, voděodolný, i po určité době si zachovává svůj tvar a časem nedegraduje (což však není dobré pro jeho šetrnost k životnímu prostředí). Pro další zvýšení pevnosti materiálu není neobvyklé, že polyesterová tkanina je na zadní straně potažena polyuretanem (PU), který zvyšuje tuhost materiálu. Polyesterové materiály se obvykle vyskytují na kufrech v základní až střední cenové hladině, nicméně zvenčí může být obtížné rozlišit kvalitu různých polyesterových tkanin a způsob jejich zpracování.
  • R-PET: S rostoucím významem udržitelnosti se i značky zavazadel snaží, aby jejich výrobky byly udržitelnější. Mnoho značek k tomu využívá materiál r-PET, který využívá materiál PET z plastových lahví k výrobě polyesteru. V porovnání s běžným polyesterovým materiálem je r-PET dražší kvůli dalším krokům při výrobě.
  • Nylon: Ti, kteří hledají kvalitnější softshellové kufry, najdou také kufry vyrobené z nylonu. Podobně jako polyester lze nylon nalézt v mnoha domácích aplikacích a oděvních výrobcích, např. punčochách. Ačkoli existuje mnoho různých typů nylonu, tento materiál je obvykle pevnější než polyester, pružnější (aby se materiál neroztrhl) a má lepší pocit. Kromě toho nylon vykazuje ve srovnání s polyesterem lepší odolnost proti vodě, což z něj činí oblíbenou volbu pro zavazadla vyšší kvality. Nevýhodou je, že nylon má o něco vyšší pravděpodobnost výskytu žmolků a je ve srovnání s polyesterem dražší.

Jak najít nejlepší kufr?

Na adrese suitcase.repair se nás často ptají, zda můžeme doporučit konkrétní model nebo značku kufru. Mnoho lidí také hledá nejlehčí, nejodolnější nebo nezničitelný kufr.

V tomto Průvodce případě nedoporučujeme konkrétní výrobky nebo značky, protože každý výrobek má svou vlastní hodnotu. Ve většině případů je nalezení nejlepšího kufru pro vás kompromisem mezi cenou, hmotností, odolností, funkcemi, službami a designem. Z našich zkušeností vyplývá, že ideální volba je velmi individuální v závislosti na vašich preferencích, např. někteří zákazníci dávají přednost lehkému výrobku a zároveň jsou ochotni přistoupit na kompromisy v oblasti funkcí nebo jsou ochotni utratit více za kufr se specifickým designem.

Testy a srovnání kufrů

Při hledání nového kufru se nevyhnutelně setkáte s mnoha webovými stránkami nabízejícími testy a srovnání zavazadel. Z našich zkušeností vyplývá, že mnohé z těchto testů nejsou objektivní a jsou nějakým způsobem motivovány. V mnoha případech zjistíte, že testy odkazují na produkty na Amazonu a získávají provize za každý produkt prodaný prostřednictvím jejich doporučení. Ačkoli to v mnoha případech nemá vliv na cenu, kterou zákazníci za výrobek zaplatí, stále můžete obdržet neobjektivní doporučení. Mnoho známých značek nabízí pouze vybrané výrobky prostřednictvím prodejců, jako je Amazon, a jiný sortiment nabízí prostřednictvím profesionálních prodejců zavazadel. Jiné značky s atraktivními produkty nemusí své výrobky prostřednictvím Amazonu nabízet vůbec. Toto omezení produktů dostupných prostřednictvím Amazonu může zvýšit výdělky majitelů webových stránek, ale nemusí vám ve skutečnosti ukázat ty nejlepší produkty.

Dalším faktorem, který je třeba vzít v úvahu, je skutečnost, že mnoho testů a srovnání porovnává pouze údaje v popisech produktů, aniž by byl proveden jakýkoli test. Pouze několik testovacích institutů, např. německý Stiftung Warentest, se snaží o objektivní testování, které na druhou stranu může otestovat pouze zlomek výrobků, které jsou zákazníkům skutečně k dispozici.

Naše doporučení: I když to může být časově náročné, je často nejlepší volbou porovnat si produkty sami na základě informací, které značky poskytují. Informace v tomto nákupním Průvodce mohou být dobrým výchozím bodem pro vyhodnocení těchto informací. V mnoha případech může návštěva obchodu se zavazadly a vlastní porovnání výrobků výrazně pomoci pocítit rozdíly v materiálech a komponentech.

Jsou drahé kufry lepší než levné kufry?

Nakonec se chceme podívat na otázku, zda jsou drahé kufry výkonnější než levné kufry. Z našich zkušeností vyplývá, že v mnoha případech značky prodávající své zboží za vyšší cenu skutečně využívají dražší materiály, jako je použití polykarbonátové skořepiny nebo použití nylonu namísto polyesteru na vnitřní podšívku. Mnoho menších rozdílů, jako je použitý zip nebo zda byly jednotlivé součásti testovány na přítomnost chemických látek, je však sotva viditelných, což velmi ztěžuje porovnávání zboží. Vzhledem k tomu, že cílem mnoha značek nabízejících dražší zboží je také nabídnout vynikající zákaznické zkušenosti, služby a jedinečný design, mohou se v ceně objevit faktory, které nemusí nutně znamenat vyšší kvalitu. Investice do položky za střední cenu vám může v mnoha případech poskytnout nejvýznamnější vylepšení ve srovnání se základními položkami, např. pokud jde o materiál skořepiny a komponenty, jako např. Kolečka, může však postrádat prémiové funkce, které mohou být pro příležitostné cestovatele méně důležité.

Na tomto místě však chceme zmínit, že důležité je srovnání cen. V mnoha případech jsou položky vždy prodávány se slevou a uvedené RRP neodrážejí cenu, za kterou se položka obvykle prodává. I když některé nabídky mohou být dobrou příležitostí, jak získat prémiové zboží se slevou, mnoho položek prodávaných se slevou se vyrábí pouze pro propagační akce, takže byste měli takové speciální nabídky kontrolovat s dodatečnou pozorností.

Závěr
Výběr kufru v roce 2024 může být vzhledem k šíři nabídky časově náročný. Pro nalezení ideálního kufru je nejdůležitější zjistit vlastní cestovní zvyklosti a chování při používání, abyste si mohli vybrat pro vás důležité funkce a podle toho stanovit rozpočet. Použitý materiál a komponenty mohou mít velký vliv na cestovní komfort a na to, jak dlouho vám kufr vydrží, a proto byste je měli před rozhodnutím o výběru modelu porovnat.